0

Roundcube + Mailgun

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Alhamdulillah berjaya jugak menggabungkan skrip Roundcube menggunakan server Mailgun. Sesuatu yang amat penting untuk memastikan email yang dihantar sampai ke destinasinya. Maklum la sebelum ni asyik masuk spam je. Dan kadang kalau tak sampai langsung.

Dengan menggunakan Roundcube pula, memudahkan rakan-rakan lain menggunakan e-mail. Tak semua orang serasi dengan webmail mahupun Thunderbird apetah lagi Incredimail. Dan satu lagi…. automatik terus masuk disclaimer di bahagian footer email. Maknanya, pengguna lain tak perlu masukkan disclimer dalam ruangan signature (nak tunggu semua masukkan jenuh nak kena pandu sorang-sorang..hehehe)

0

Salam Muharam

SZsSs

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Selamat menyambut tahun baru hijrah kepada seluruh umat Islam. Semoga pada tahun baru ini kita berhijrah kepada yang lebih baik. Jangan lupa baca doa akhir tahun dan doa awal tahun

0

Tahniah di atas pelancaran laman FAJdotmy

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Tahniah kepada Faris Adli di atas pelancaran laman peribadi beliau yang terbaru faj.my.

Nama domain faj tentunya diambil daripada singkatan nama beliau, Faris Adli Jamian, yang mana nama singkatan faj itu dikongsi bersama-sama dengan seluruh adik beradik beliau

Dengar cerita, laman sedia ada Empayar Faris akan digunakan untuk tujuan perniagaan, manakala faj.my akan digunakan untuk tujuan peribadi.

0

Laptop kembali ke 2012

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Setelah menghadapi masalah untuk masuk ke windows, terpaksa lah membuat recovery, menyebabkan keadaan kandungan laptop ini kembali ke zaman 2012. Maka timbullah kembali suasana desktop dengan wallpaper yang pernah digunakan pada tahun 2012, timbullah kembali fail2 yang pernah wujud 2012.

Mujurlah fail2 penting telah disimpan di dalam dropbox. Sebaik sahaja install dropbox, fail2 penting memunculkan diri. Mujurlah masa tahun 2012, belum lagi menggunakan dropbox. Kalaulah dropbox sudah digunakan pada masa itu, silap2 fail2 dalam dropbox kena syncronized ke zaman 2012. Sepertimana yang pernah berlaku pada pc member yang menggunakan software recovery dimana setiap kali dia shutdown dan buka pc, semuanya kembali ke asal (termasuklah fail2 dalam dropbox)

Ada beberapa kesan menarik setelah laptop kembali ke 2012

  • Boleh buka website di mana sebelum ini, terdapat beberapa website seperti linkedin, zazzle tak boleh dibuka
  • Games2 yang pernah dimainkan pada tahun 2012, muncul kembali. Penggusti yang pernah direka muncul balik
  • laptop kembali ringan (huhuhu… tapi hardware masih 2014… bukan 2012)
0

Selamat datang

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selamat datang dan terima kasih kerana sudi melawat blog peribadi saya. Di sinilah tempat untuk saya coretkan segala idea, cadangan, coretan, luahan atau apa sahaja